Kriminelle får heltestatus

Der er en beklagelig, og stigende, tendens til, at kriminelle udråbes til helte

  • 24-07-12 15:35

Senest er det Mogens Duclos Julsdorfs (medlem af Enhedslisten) der på modkraft.dk bl.a. skriver: ”Niels Jørgensen, Torkil Lauesen og Jan Weimann (de tre nævnte er/var alle medlemmer af Blekingegadebanden) er i sandhed ægte idealister, som jeg kun kan misunde deres handlekraft og solidaritet med dem der ikke - som os - er født til velfærd fra vugge til grav og en form for demokrati, vi tager for givet.”

Ud over omfattende, og særdeles voldelig kriminalitet, blev en ung betjent dræbt ved et røveri på Købmagergades postkontor i København. Ingen af disse såkaldte ”idealister” havde mod og mandshjerte til at vedstå sig drabet!

Tidligere i år var det Danmarks Radio der præsenterede seerne for en udsendelsesrække, hvor en række indsatte i fængslet deltog i et projekt, hvor de skulle være kokke, og drive en restaurant. Udsendelsesrækken efterlod en opfattelse af, at seerne skulle forstå de stakkels kriminelle og deres handlinger. Der blev brugt omkring 8 millioner licenskroner på projektet, som blev ledet af den landskendte kok, Claus Meyer.

Et af weekendens hjemmerøverier gik ud over en 75 årig mand. Røverne var 16 og 21 år! Og de brugte noget der lignede en pistol. Det er der ikke spor helteagtigt over, og langt mindre idealistisk!

Offerrådgivningen i Danmark (OID) kommer dagligt i kontakt med ofrene for kriminelle handlinger, og må på det kraftigste tage afstand fra, at kriminelle gøres til helte, og et nidkært forsøg på, at vi skal forstå deres handlinger. Ofrene oplever ofte langvarig fysisk og psykisk smerte – ud over materielle tab – som det kan tage år at komme igennem!

Det må for et sundt samfund være langt vigtigere, at der fokuseres på ofrene, og at der tilbydes dem en kvalificeret hjælp til at komme videre. Der skal være hurtig adgang til krisepsykologer, når det er nødvendigt, og det skal ikke være forbeholdt de der har råd til en væsentlig egenbetaling. Når sagen skal for retten, skal der bruges særlige venterum, så ofrene ikke skal sidde sammen med den kriminelles evt. venner – eller værre: gerningsmanden, og endelig skal sagsbehandlingen ved Erstatningsnævnet gøres mere smidig og hurtig.

I efteråret tager Folketinget stilling til en offerpakke, der skal støtte ofrene. Det er ikke et sekund for tidligt!