Mediernes sygelige trang for kriminelle

Hvorfor er kriminelle godt "stof"?

  • 22-08-15 09:22

 

Vi mennesker er præget af, at vi så gerne vil forstå. I de sidste par år har flere medier været rigtig meget optaget af, at forstå mordere, voldtægts- og voldsmænd. De drager med kamerahold ind i de ellers så lukkede fængselsmiljøer, og fungerer på det nærmeste som forblændede mikrofon- og kamaraholdere.

I glimt får vi dog omtale et de ofre, hvis liv de har smadret! Det er bare ikke så interessant som den dømtes liv. Et liv som alt for ofte præsenteres for seere og avislæsere som så elendigt, at det næsten ikke er deres skyld, at de har voldtaget, røvet, myrdet og begået vold mod andre. Det er lige før, vi sidder tilbage med en opfattelse, at det hele faktisk er samfundets skyld.

Det kan aldrig være hverken ofrets eller samfundets skyld, at kriminalitet begås. Derfor bliver gerningsmænd også dømt.

Nu slutter Zentropa og filmproducent Peter Aalbæk sig til denne trend. Vi skal underholdes med en film om morderen Omar El-Husseins forfærdelige drab på de to helt uskyldige Dan Uzan og Finn Nørgaard. DR3 bragte onsdag i denne uge et portræt af morderen Lars Petersen, som også har usømmelige omgang med lig, våben, ildspåsættelse og indsmugling af stoffer i sine mange sager. Det er så vigtigt, at udsendelsen forsætter i næste uge!!

Naturligvis kan vi alle fravælge at se både biograffilm og TV udsendelser. Ofrene, de pårørende og vidner kan bare ikke fravælge det liv, som kriminelle har givet dem. For altid vil det være en del af deres bagage, og mange kommer sig ikke, bliver aldrig det glade og aktive menneske de var. Heldigvis er der også mange der finder en vej frem, og lærer at leve med de tildragelser som kriminelle har påført dem.

Selvfølgelig mener jeg, at dømte skal have hjælp til at blive rehabiliteret, og en dag vende tilbage til samfundet. Sådan bør det være i et humant samfund. Den opgave er sikkert lagt i gode hænder ved Kriminalforsorgen, og heller ikke noget jeg bekymrer mig så forfærdeligt meget om.

Men det støder mig, når Lars Petersen glad og oplagt fortæller om samtaler med en psykolog. For jeg ved, hvor besværligt det er for ofre, at få råd til en psykolog. De der ikke har det med i deres forskelige forsikringer, skal selv betale 40 procent af udgiften. Og det offentlige tilskud er normalt højst for 12 samtaler!

Det er en del af min hverdag som landsformand for Offerrådgivningen i Danmark, at journalister ringer eller skriver, for de vil gerne i forbindelse med et offer for den ene eller anden forbrydelse. En "case" kalder de det... Med andre ord: Et smadret menneske, er bare en "case", som de gerne vil have i deres medie. Det er bare svært at finde mennesker, som synes det er helt fantastisk at udstille den smerte og måske ødelagte liv, om en kriminel har påført dem. Den sejr skal gerningsmanden dog ikke også have! Et levende offer vil været "godt TV", eller en "sælgende forside", men det vil næppe være godt for ofret. Vi medvirker ikke til at etablere kontakt mellem medier og ofre for kriminalitet.

Måske er konsekvensen af, at vi beskytter ofre, pårørende og vidner mod mediernes sensationslyst, at medierne ikke er så varme fortalere for ofrenes manglende hjælp? Det er trist!

Flere og flere af vores nabolande har politikere, der aktivt ønsker at hjælpe ofrene. England, Skotland, Holland og senest Finland har lovgivet om, at offerrådgivningen automatisk skal have besked, når en kriminel handling har medført et offer. Det kunne vi også gøre i Danmark. 

Hjælp til ofre, pårørende og vidner er måske endnu mere vigtig, end vi tror. De skal også videre, de skal tilbage til en god hverdag og arbejde. Det må være en naturlig opgave for et samfund, hvor vi bør hjælpe de der har behov, og ikke bare koncentrere os om gerningsmanden - som jo får både psykologer og uddannelse. Ikke ret mange giver ofret en chance mere....

Medierne har her et ansvar. For medierne skaber ofte politikken, og særligt når der påpeges helt urimelige forhold. Og det er lige netop dét, som ofrene oplever!

 

Steen Knudsen
​Landsformand
​Offerrådgivningen i Danmark
​Vesterballevej 5
​7000 Fredericia