Landstelefonen fylder 10 år

Fra nationalt nummer til EU's gratis opkaldsnummer 116 006

  • 01-01-14 10:03

For 10 år siden besluttede Offerrådgivningen i Danmark, at det skulle være muligt, at få kontakt til en offerrådgiver døgnet rundt, når en borger i Danmark blev udsat for en forbrydelse eller en ulykke, var vidne eller pårørende.

Landstelefonen har i de 10 år ofte været ofrenes første møde med Offerrådgivningen, og har her fået den første akutte hjælp. Landstelefonen hjælper de, der har behov for mere opfølgende hjælp, til en lokal rådgivning.

EU har besluttet, at der inden for Unionen skal være et fælles opkaldsnummer for ofre for kriminalitet - 116 006 - og i 2012 blev Offerrådgivningen godkendt til, at at varetage de opkald, og Landstelefonen var dermed blandt de første i EU der kunne modtage opkald på det gratis opkaldsnummer.

I tak med, at flere og flere af landets 12 lokale rådgivninger har døgnåbent, falder antallet af opkald til Landstelefonen. Det er en naturlig udvikling, men Landstelefonens frivillige rådgivere vil forsat sidde klar, når der kommer opkald, og vil samtidig kunne aflaste lokale rådgivninger.

Fakta: Landstelefonen har årligt haft mellem 400 og 700 opkald.