Krav: Ens hjælp til voldtægtsofre

Det kan ikke være rigtigt, det er geografien i et lille land som Danmark, der bestemmer hvilken hjælp voldtægtsofre kan få

  • 15-07-12 21:25

DR Nyhederne gik søndag den 15. juli tæt på de muligheder for hjælp som voldtægtsofre har, alt efter hvor de bor i landet. Et tilbud for unge ser ud til at have en rigtig god virkning ved Centret for Voldtægtsofre i Aarhus.

For de fleste er det nok en rystende oplevelse, at der er så store forskelle i hjælp og tilbud, men for Offerrådgivningen i Danmark (OID), er der intet nyt i dét. Desværre!

”Det er meget vanskeligt at rådgive voldtægtsofre, idet det vil kræve, vi kender til samtlige tilbud rundt om i landet”, udtaler Steen Knudsen, formand for Offerrådgivningen i Danmark.

”Helt umuligt er det, når der efter kortere eller længere tid dukker ubehagelige minder op, og psyken igen bliver påvirket.” siger Steen Knudsen, og forsætter: ”Nogle steder er det muligt at få et tilbud igen, mens det andre steder slet ikke eksisterer”.

En voldtægt eller et voldtægtsforsøg er ikke som at få en brækket arm, der læges efter få uger. Hvis der ikke tages hånd om disse ofre hurtigt og kvalificeret, risikerer ofret at udvikle PSTD -  og få både familie- og sexliv ødelagt.

”Ved de fleste voldtægtscentre skal der ske henvendelse i løbet af kort tid – typisk en uge. Men for det offer, der først mærker til de alvorlige psykiske konsekvenser efter for eksempel en måned, er der ingen hjælp at hente.” Udtaler Steen Knudsen, og slutter: ”Landets knap 300 rådgivere føler sig virkelig magtesløse, når det ikke er muligt at hjælpe de ofre, som er ved at få ødelagt hele deres liv!”