'HJÆLP, jeg var vidne til en ulykke'

Vidner til voldsomme oplevelser har ofte brug for hjælp

  • 17-08-15 12:44

Det er heldigvis de færreste der ser en trafikulykke ske, og de der oplever det har til fælles, at det kommer helt uventet. Vidnet bliver pludselig og uden varsel revet ud af sin trygge hverdag, og både hører og ser ulykken ske.

Ofte går vidner igang med førstehjælp, og fortæller efterfølgende sammenhængende til politiet, hvad de har set. Problemerne for vidnet opstår i mange tilfælde først, når vidnet kommer hjem. Vidnet kan måske ikke holde sin kaffekop i ro, får kaotiske tanker, begynder at græde. Måske kommer der selvkritik over, ikke at have gjort nok...

Reaktionerne som et vidne har, fysisk og psykisk, minder ofte om ofrets, og i Offerrådgivningen i Danmark hjælper vi også vidner med at få styr på deres oplevelse - og komme godt gennem den proces. Samlet har vi i 2015 hjulpet 112 vidner.

Et vidne til et trafikdrab fik det rigtig skidt da hun kom hjem, og kontaktede den lokale offerrådgivning. Det blev både til telefonsamtale og personlige møder. En lokal offerrådgiver fulgte med til møder ved politiet. Vi er naturligvis også med i retten, hvor vidnet skal genopleve det hele igen, og fortælle retten det vidnet så.

Har du været vidne til kriminalitet eller en ulykke, og får det skidt, skal du ikke tøve med at kontakte Offerrådgivningen.